NLNL
logo

RECYCLE, REDESIGN & REFRAME!

Wat kun je naast tassen nog meer ontwerpen van oude reclame- en steigerdoeken? Duizenden kilo's aan reclamedoeken worden weggegooid, terwijl er voor dit afvalmateriaal ook een duurzame bestemming kan worden bedacht.

60 layers of cake foundation was benieuwd hoe PVC-doek kan worden verwerkt tot nieuwe producten. Aanleiding voor de wedstrijd is ‘Façade’, een kunsttentoonstelling op groot-formaat steigerdoek op (bouw)locaties in Amsterdam (zie ook: www.60layersofcakefoundation.com/facade). De ontwerpen zijn niet alleen toepasbaar op de Façade-doeken maar ook geschikt voor reclamedoeken.
In september 2009 was de kickoff van de wedstrijd, en in september 2010 werd de winnaar bekend gemaakt: Roos Kalff met de ‘Kameleon Stoel’. De tweede prijs ging naar Emma Klinkenberg / Emma product design met ‘Pillow Up’. (zie ook: DESIGNS)

ONTWERPWEDSTRIJD RE:FRAME

Ontwerpers, uitvinders en andere geïnteresseerden waren uitgenodigd om met een verrassend ontwerp te komen. Enige restrictie was dat het materiaal gebruikt steigerdoek is, d.w.z. PVC- of gaasdoek (Frontlit of Mesh). Ter inspiratie werd aan alle deelnemers oud reclamedoek uitgedeeld. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een deskundige jury op het gebied van communicatie, design en duurzaamheid. De jury leden zijn: Tejo Remy (ontwerper), Meindert van den Heuvel (directeur Interbest, exploitatie reclamedoeken), Arnoud Litjens (oprichter Invention Group en jurylid tv-programma 'Green Dream District'), Hans van Nood (creatief directeur 60 layers of cake, collaborative communication) en Suzanne Oxenaar (artistiek directeur Lloyd Hotel & Culturele Ambassade). Er is vooral gekeken naar originaliteit en praktische uitvoerbaarheid. De ontwerpen konden tot 19 april 2010 worden ingediend

PRIJS

Het winnende ontwerp is de ‘Kameleon Stoel’ van Roos Kalff. 60 layers of cake foundation had het streven om het winnende ontwerp in productie te nemen. De stoel is als relatiegeschenk voor de Kerstdagen 2010 verspreid door Interbest, exploitant in reclamemasten, en werd begeleid door het Façade-boek.

Daarnaast was een groot aantal ontwerpen te zien in de RE:FRAME tentoonstelling (ontwerp van Jeroen Wand) tijdens Elle Inside Design Amsterdam (september 2010) en de Dutch Design Week in Eindhoven (oktober 2010).

Voor informatie neem contact op met
Nathalie Faber
(nathalie@60layersofcake.com) of
Claartje Kortbeek
(claartje@60layersofcake.com)

Het project werd mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Dutch Design Double / Inside Design, Van Straaten printmediabedrijf, Interbest en Me Studio.